Aleqa skal møde Dronningen – Igen

On 15/04/2013 by anuuna

 

Af: Maren-Louise Poulsen

I eventyrfortællinger er der tit fortællinger om konger der møder en fattig pige. Dette skete også i virkeligheden i Uummannaq i året 1975.

Dengang var formanden for Naalakkersuisut Aleqa Hammond kun 10 år, og da hendes far var omkommet 4 år tidligere, var deres mor alene om at opdrage tre børn, Aleqa samt hendes to yngre brødre.

Det år var året hvor det var Hendes Majestæt Dronning Margrethes første tur til Grønland som Dronning. Således kom den daværende borgmester i Uummannaq til Aleqas hjem for at spørge hendes mor:

»Kan Aleqa være vores blomsterpige til Dronningen?«

Moderen spørger tilbage:

»Hvorfor vil I have hende som blomsterpige?«

»Fordi I er en fattig familie« svarede borgmesteren. Moderen smed ham ud med det samme, da hun mente at hendes familie hverken var fattig eller stakler. To dage efter undskyldte kommunen for en dårlig formulering og Aleqa skulle alligevel være deres blomsterpige, og hendes mormor begyndte at sy hendes nationaldragt.

Denne historie har vi ikke fået helt tilfældigt, for vi hørte den mens vi lavede et portrætinterview med formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond. Og Aleqa har en god grund til at fortælle sin historie.

– Jeg er så stolt af at fortælle den historie, da jeg skal møde Dronning Margrethe igen efter 37 år. Nu er jeg 47 år og skal mødes med hende som den første kvindelig formand for Naalakkersuisut, fortæller Aleqa Hammond, der skal sidde sammen med Hendes Majestæt Dronning Margrethe onsdag d. 17. April.

Følg med i nummer 14, der udkommer 1. Juni hvor vi har et portræt af Aleqa Hammond.

 

 

Nutaarsiassaq oqaaseqarfigiuk / Skriv en kommentar